Näytteenottajat haluavat kehittää omaa työtään

Julkaistu

Kategoria

MeDIATIEDOTE 6.11.2024

Hoitotyötä kehitetään jatkuvasti paljon ja usein ylhäältä johdosta määrätyllä tavalla. Muutosvastarinta on isoa tällaisissa kehittämishankkeissa. Ylemmän AMK-tutkinnon opinnäytetyönä tehdyn tutkimuksellisen kehittämistyön kyselyn vastauksien perusteella laboratorioiden näytteenotossa työskentelevät hoitajat haluavat aktiivisesti kehittää omaa työtään, työhyvinvointiaan tai työyhteisöään.

Osallistaminen kehittämistyöhön lisää näytteenottajan työhyvinvointia

Kyselyssä selvitettiin laboratorioiden näytteenottajien työhyvinvointiin vaikuttavia asioita. Yhtenä kysymyksenä oli halu vaikuttaa omaan työhön, työhyvinvointiin tai työyhteisöön. Tämän kysymyksen vastaus kertoo, että hoitajat kannattaa ja tulee ottaa mukaan oman työnsä kehittämiseen ja siten sitouttaa muutokseen. Vastaajista 5 eli 9 % haluaa osallistua oman työnsä kehittämiseen vähän tai erittäin vähän. Sitä vastoin 33 eli 60 % vastaajista haluaa osallistua paljon tai erittäin paljon työnsä kehittämiseen. Siltä väliltä vastanneita oli 31 %. Henkilökunnan halu kehittää omaa työtä, työhyvinvointia tai työyhteisöä pitäisi hyödyntää työyksiköissä.

Aiempien tutkimusten mukaan hoitajat eivät sitoudu kehittämisprosesseihin. Myös muutosvastarinta on isoa eikä muutoksia omaan työhön haluta. Yhtenä syynä tähän on, että kehittämisen tarpeet yleensä lähtee johtoportaasta tai strategiasta eikä henkilökuntaa oteta prosesseihin mukaan alusta asti. Johdolla harvoin on kokemusta ja tietoa arjen työstä. Hoitajien työhyvinvoinnin kehittäminen on pitkä tie. Siihen ei pysty kukaan yksin vaan mukaan tarvitaan koko työyhteisön panosta. Yhteistyö on avainasemassa hoitotyön kaikessa kehittämisessä.

Muutoksessa suunta on tärkeää

Mikään kehittäminen ei tapahdu nopeasti eikä etenkään työhyvinvoinnin kehittäminen ole projekti, joka alkaa ja loppuu. Kyseessä on jatkuva prosessi. Siinä tärkeämpää on pienet, hienovaraiset muutokset arjen toiminnassa. Tärkeää on, että kehittämisen suunta on selvillä ja sitä kohti pyritään toiminnassa. Kaikkea ei voi kehittää kerralla. Sen vuoksi onkin tärkeää tehdä pieniä muutoksia, arvioida tulosta ja jatkaa eteenpäin kohti seuraavaa muutosta.

Outi Liuska, sairaanhoitaja (YAMK)

Kirjoittaja Outi Liuska on tutkinnon sosiaali- ja terveysalan palvelujen ja liiketoiminnan johtaminen (YAMK) opiskelija. Hänen opinnäytetyönsä Työhyvinvointi diagnostiikkakeskuksen laboratorioissa valmistuu marraskuussa 2024 Metropolia Ammattikorkeakoulusta sosiaali- ja terveysalan koulutusyksiköstä.

Opinnäytetyö on luettavissa Theseus-tietokannassa verkko-osoitteessa https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024112028992.